Да се оттървеш от лоши навици

Boy bitting nails

Трудно е да се оттървеш от лош навик. Понякога това може да е гризене на нокти, бъркане в носа, въртене на косата  или използване на жаргонни изрази…
Да се опиташ да промениш навиците си или държанието си е голямо предизвикателство!
И така – каква е формулата за успеха?

В Евангелието на Лука глава 11 стих 24 до 26, Исус обясняваше на хората около себе си какво се случва когато нечист дух е дошъл отново. За да им помогне да разберат какво се случва, Исус сравнява човека със къща, която е била почистена от такъв дух. Скоро след това, нечистия дух се връща при тази къща, вижда че е празна и чиста и поканва още зли духове да влязат. Така че крайното състояние на къщата е по-зле от преди! Защо става така? Защото след като къщата е била почистена, тя е била оставена празна. Не е била изпълнена със Духа на Бог.

Нека вземем друг пример. Ако имаш вирус на компютъра си и не знаеш какво да правиш, може би ще извикаш приятел да ти помогне. Но какво ще стане ако след като си решил проблема, си забравил да инсталираш антивирусна програма? Няма съмнение, че още вируси ще дойдат и ще разбъркат твоята хубава и чиста машина. По същия начин, твоето тяло е като къща или компютър, който се нуждае да бъде изчистен от лоши навици, лош характер, лоши мисли. Но повече от всичко твоят живот се нуждае да бъде изпълнен от Духа на Бог.

Така че ако компютъра се нуждае от антивирусна програма, за да се изчисти от всички вируси, то от каква „програма” се нуждая аз за лошите си навици?

Можеш да направиш равносметка и да се опиташ да промениш живота си сам или да решиш и да помолиш Бог да ти помогне.

 

Ако се затрудняваш да се отървеш от лошите си навици, ето някои неща, които можеш да направиш :

1. Първо, увери се, че имаш правилната „програма”  като вярваш в Бог и го помолиш да ти помогне. Ако не си направил това още, посети секцията „Запознай се с Исус” най-отгоре.

2. Бъди сигурен, че си "в крак" с Бога. Няма нищо по-добро от това да си оправил взаимоотношението си с Него. Ти можеш да Му кажеш за твоите терзания,, борби, неуспехи и победи.           

3.Бог е обещал да прати Святия си Дух в теб. Той ще ти помага, ще те успокоява, и променя твоите навици, така че да се харесат на Бог, на теб и на другите.

4. Помоли Бог за сила да устояваш на лошо влияние.

5. Изпълни себе си и ума си с добри неща повече от лошите. Чети си библията, давай своите дарения, сприятелявай се с тези, които ще ти влияят позитивно.

6. Упорствай ( Моли се докато нещо се случи)

Запомни: Бог ни е създал и знае всичко за нас. Дори повече, той е дал Сина Си да умре на кръста, за да можем да бъдем свободни от греха.

А сам нашият Господ Исус Христос и нашият бог и Отец, Който ни възлюби и по благодат ни даде вечна утеха и добра надежда, да утеши сърцата ви и да ги утвърди във всяко добро дело и слово.
2 Солунци 2 : 16-17Себастиян Бартлам