За кризата и за още нещо

Няколко прости и лесни правила, които помагат за преодоляване на кризата

Сигурно вече ти е втръснало да слушаш за кризата. Световна, че и икономическа, че и каква ли още не. Има няколко прости и лесни начина всеки да помогне. Тези правила не са мое откритие, но са толкова естествени, че чак не е за вярване. Действат! От „другарското" време остана само обръщението, но не и другарството. Възпитани сме, пропити сме с мисълта, че другарят еди-кой си ще се погрижи за едно или друго. В краен случай държавата. Не призовавам да мислим като Луи XIV: „Държавата – това съм аз!". По-скоро да се замислим за думите на Джон Фицжералд Кенеди: „Не питай какво може родината ти да направи за теб, а питай, какво можеш да направиш за родината си." От друга страна, не съм чак толкова наивен, за да повярвам, че всички вкупом ще станем алтруисти1. Но както в хубавата гозба: слагаш малко патриотизъм, малко алтруизъм, капка егоизъм и оставяш да покъкри в главата, докато се сготви. Та за правилата по време на криза…
Сложил съм им заглавие: „ОБИЧАЙ СВОЯ ГРАД!".

Не бързай с репликата: „Това сме го чували." Нека ти кажа как разбирам този лозунг.
Обичай своя град, означава: пази! Колкото по-малко цапаме, по-малко средства ще са нужни за почистването на града. Има и бонус: колкото по-малко фасове по тротоарите; колкото по-малко опаковки около кофите за смет, толкова по-приятно за окото. А колкото е по-приятно, толкова човек е по-работоспособен и позитивен. (Ако не вярваш, питай д-р Пъжев.)

Обичай своя град, означава още: пазарувай в своя град. Изкарвай си парите законно – където и както можеш, но ги харчи в Асеновград. В градът ни, слава богу, може да се намери почти всичко. Няма сериозна причина да се „тича" до Пловдив или другаде. Влагай си парите и вземай кредити от банките в Асеновград. Регистрирай си фирмата и колата в Асеновград. Зареждай си бензина от асеновградски бензиностанции. И хляба насъщен, и мебелите купувай оттук. Ползите от това са няколко. Когато харчиш парите си в Асеновград, това увеличава заетостта. Оттам: по-малко безработни, тежащи на местния бюджет и повече заплати, от които повече данък общ доход, който влиза в общинския бюджет. Това, последното, върви в комплект с изискването НАВСЯКЪДЕ касова бележка. С това „малко" неудобно поведение ще предотвратиш кражба и ще помогнеш за преборване на кризата. Аз лично съм изключил няколко магазина от списъка с места, където пазарувам по една единствена причина – не издават касова бележка. Я свършила хартията или блокирала ролката; или батерията паднала; или вече били  приключили; или… чували сте такива извинения. И ще продължавате да ги чувате, ако не изисквате да се спазва закона. Понякога проявяваме някакво криворазбрано самочувствие, но това си е чиста проба съучастие. Сигурно човекът зад щанда и собственикът на магазина ще се преборят по-лесно с кризата, но за твоя сметка. Това е причината да съм привърженик на идеята за повече „големи" магазини в Асеновград. И „Кауфланд" да дойде, и „Била", и „Алди", и др. Там и контролът с качеството на продуктите е по-сериозен  и няма начин да си тръгнеш, без да ти „чукнат" продуктите на касата. В този ред на мисли, ДА ОБИЧАШ ГРАДА СИ, ОЗНАЧАВА ДА ОБИЧАШ И СЕБЕ СИ.

Не става въпрос за „вълчи" егоизъм, нито за криворазбрана андрешковщина, но гражданско отношение.
Как може да се променят хората? Това изглежда като кауза пердута2. Много ми допада като питам някой стар човек защо светът е така объркан, опошлен, озлобен и алчен, да чуя: „Нямат страх от бога!" Сякаш нещата започват да си идват на мястото: „Страх божий" – панацея или заблуда!? За възпитаните в духа на диалектическия материализъм – това са отживелици. Надявам се, драги читателю, да си мислещ човек и да прозреш, че кризата е първо духовна, а само проявлението й е икономическо, социално или друго. Страх божий – нещо забравено като боголюбието, човеколюбието и родолюбието и… В Божието Слово пише: „Страх от Господа е началото на мъдростта" (Притчи Соломонови 1:7). Това прояснява ли защо голяма част от управниците ни не са особено мъдри? Нека поне ние да помъдреем! И още в Светото Писание пише: „Възлюби ближния си както себе си." (Св. Евангелие на Марка 12:31). Обичай себе си; обичай ближния; обичай народа си; обичай града си! И нека бог да ни помага в това през 2010 година!

ТриЖ

1. алтруизъм – обратното на егоизъм, грижа за другите.
2. кауза пердута – загубена кауза, обречена на провал.