Намали влиянието

Teen girls

Моите приятели ми влият твърде много. Какво да правя?

 

Мисля, че всички се държим като хамелеони – тези малки гущери, които променят цвета си, за да се слеят с околната среда. Опитваме се да имитираме другите: слушаме еднаква музика, носим еднакви дрехи, имаме една и съща марка мобилен телефон и т.н.Правим го, понеже природно искаме да бъдем приети. Толкова много ни е страх от това да бъдем низвергнати или подиграни. Когато приятелите ни карат да правим нещо е много трудно да кажеш "НЕ"! Ние сме в капана на една сделка: да се покоряваме и съгласяваме срещу приемане.

Библията ни предупреждава да се пазим от опасни приятелства.

В 1 Коринтяни 15.33 се казва:
“Лошите другари покваряват добрите нрави.”
Нека ти кажа какво се случи с момиче на име Деби.

.

Нейните приятели решили да излезнат и да пийнат. Въпреки, че Деби не бе от момичетата, които излизат до късно и пият, тя отиде. Нямаше смелостта да каже "не".

Те се напили на един пуст селски път. Тогава някой предложил да играят на "страхливец". Сигурно знаете тази игра: две коли се засилват една срещу друга и чийто шофьор обърне пръв е страхливец и губи.

Тази вечер, никой не се отместил на страна на време. При този инцидент всичките й приятели загинали, а тя била обезобразена и останала инвалид до живот.

 

Деби би искала да напусне партито. На няколко пъти и се искало да накра някой да я закара в къщи, но тя се страхувала от това какво ще си помислят нейните приятели за нея. Когато влезнала в колата, въпреки, че била ужасена, тя пак не намерила кураж да слезне от колата. Само помисли какво влияние може да има нуждата от приемане и натискът.

praying manКолите се разминали успешно два пъти, преди да се сблъскат. Деби можела да забележи, че живота и е в опасност, имала няколко възможности да излезе. Но все пак, тя решила да рискува живота си вместо приятелите си. Сигурно много млади хора, от тези в колите, също не са искали да бъдат в колата. Но те също не намерили сили, за да се възпротивят. Те не са били лоши хора, просто са се отдали на приятелски натиск и направили лош избор.

 

Прочети псалом 1:1-3 и помисли за:

  1. Какво влияние да отбягвам? _________________________ (стих1)
  2. Какво влияние да търся?  _________________________ (стих2)
  3. Какви са резултатите в живота ми? ____________________ (стих3)


Искам да те насърча да направиш следната изповед:

“Искам да имам контрол на моите мисли, тяло и живот.
Мога да имитирам приятелите си относно дребни подробности.
Но спазвайки моят морал на дъжане, послушание на Бога,
заемане с учение и успехи в живота.
Няма да пзоволявам на приятел да контролира живота ми, дори и да  бъда подигран.
Не искам да се съобразявам. Бог е по-важен от приятелите ми.
Разчитам на Божията  помощ и водителство”